Vivaldi wil de invoer van Russisch lng via Zeebrugge een halt toeroepen

Vivaldi wil de invoer van Russisch lng via Zeebrugge een halt toeroepen
LNG-terminal van Fluxys in Zeebrugge — foto: Getty Images

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft een plan om minder Russisch gas te vervoeren door de EU.

  • Van der Straeten vraagt extra Europese sancties om de invoer van Russisch vloeibaar aardgas (lng) te beperken. De afgelopen zes maanden was 53 procent van het lng dat per tankschip Zeebrugge binnenkomt, afkomstig van Rusland. Die haven is een groot doorgeefluik: 36 procent van het Russisch gas vertrekt direct weer naar andere bestemmingen.
  • Binnen de Europese Unie bestaat er een consensus om alle invoer van Russische fossiele brandstoffen tegen 2027 te stoppen. Een volledig invoerverbod op lng zit er dus nog niet in, en daarom pleit Vanderstraeten voor een inperking van de overslag, als deel van een nieuw sanctiepakket. Zo zou er geen Russisch lng meer doorgevoerd kunnen worden via de EU.
  • Alleen: gasnetbeheerder Fluxys, die de lng-terminal uitbaat, heeft een langdurig contract lopen met het Russische bedrijf Yamal voor de gastoevoer. Onder andere in Vlaanderen is er daarom ‘weerstand’. Er wordt getwijfeld of zo’n contract zomaar valt op te zeggen. De gewesten moeten unaniem akkoord gaan met het transitverbod. Van der Straeten ziet geen probleem, zo legt ze uit aan persagentschap Belga: “Als weerstand is ingegeven door oprechte bezorgdheden, zoals de impact op de gasprijs, dan kunnen we die weerleggen. Maar ik kan me niet inbeelden dat er een principieel probleem zou bestaan”.
  • Want, zo maakt de minister zich sterk, een verbod zal weinig impact hebben op de gasprijs en de bevoorradingszekerheid. “Als contractueel overmacht kan worden ingeroepen, kunnen leveringsslots in Zeebrugge vrijkomen voor de aanvoer van meer lng, bijvoorbeeld uit de VS”.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.